Obisk prireditve Veselje do znanosti: Učenci naredili ognjemet, gasilsko peno in ugotovili, kateri oreščki najmanj redijo

Učenci izbirnega  predmeta  Poskusi v kemiji so se 13.11. 2018 na gimnaziji Celje Center udeležili prireditve Veselje do znanosti.   V uvodnem delu prireditve so  si  v Narodnem domu V Celju ogledali  glasbeno gledališko predstavo  Janeza Dovča  Tesla. Predstava je bila za naše učence izredno poučna, saj se skozi njo učenci sprehodijo skozi devet poglavij Teslovega življenja, za katerega številni trdijo, da je človek, ki je izumil 20. Stoletje. S pomočjo poskusov, glasbe, biografskih odlomkov in citatov so preko predstave učenci spoznali svet Nikole Tesle, njegove izume in njegove navdihujoče želje po izboljšavi sveta za naslednje generacije.

Namen predstave ni bil le predstavitev življenja in izjemnega dela enega izmed najvplivnejših znanstvenikov, ampak predvsem predaja njegovega sporočila zanamcem, ki jim polaga na srce, naj sodelujejo pri gradnji ‘novega sveta’, ki ne bo svet zatiranih in ponižanih, temveč svobodnih ljudi in narodov, enakovrednih v dostojanstvu in spoštovanju sočloveka. Učenci so tako pridobili praktično znanje, poleg tega pa so lahko premislili o vrednotah, ki so danes prevečkrat na stranskem tiru.

Potem so se učenci udeležili tudi praktičnih delavnic, kjer so preko eksperimentalnega dela  odkrivali  čarobnost  in uporabnost  naravoslovnih znanosti.   Udeležili so se treh različnih delavnic. V prvi delavnici so eksperimentirali s področja kemije. V vodi so pripravili ognjemet. Ugotavljali so, katere snovi se med seboj mešajo. Pripravili so gasilsko peno, s katero so pogasili ogenj v čaši. Ugotovili so, da tudi, če je luknjica pri luknjici, pa vendar vodo drži in še veliko zanimivih stvari.

V drugi delavnici so ugotavljali kalorično vrednost oreščkov, ugotovili so, da imajo največ energije orehi, najmanj pa mandlji. V tretji delavnici so bili navdušeni nad virtualnim peskovnikom, v katerem lahko v trenutku nastane vulkan, ledeniška dolina, puščava in podobno.

Nekaj utrinkov eksperimentiranja si oglejte spodaj:
https://www.facebook.com/pg/GimCeljeCenter/photos/?tab=album&album_id=10157067676514301https://www.youtube.com/watch?v=QY7-q8Gvqw8&feature=youtu.be

 

(Skupno 22 obiskov, današnjih obiskov 1)