Meti spadajo v osnovna človeška gibanja. Otroci se že v zgodnjem otroštvu naučijo raznovrstnih metov. Tudi če pogledamo v zgodovino, je bil človek pogosto odvisen od tega, kako natančno in daleč je lahko metal razne stvari, od kamnov do bolj prefinjenega orožja. Danes v tekmovalni atletiki tekmovalci mečejo kopje, kladivo, disk in suvajo kroglo. Meti po svoji gibalni zahtevosti spadajo med najbolj zahtevne atletske discipline, saj je koordinacija gibanja zelo kompleksna. Gibalna veriga se pri metu začne z gibanjem nog, sledi jim trup, nadlaht, podlaht, dlan in prsti.

Tehnika meta žvižgača

Žvižgač ali vortex je športni pripomoček iz pene v obliki rakete. V šoli ga uporabljamo zato, ker je tehnika meta najbolj podobna metu kopja. Faze meta: ZALET: en prisunski ali križni korak (kasneje dodamo še tekalne korake) in IZMET: potisk bokov naprej, sledi zasuk ramen in gibanje izmetne roke.

Poglej še kratek video posnetek…

https://www.youtube.com/watch?v=UBtO5gyu5zg

  1. Za ogrevanje najprej lahkoten tek 4 minute, nato vaje za moč: 15 trebušnih, 15 hrbtnih, 15 sklec, 15 počepov (3 serije) in na koncu še stretching,
  2. Ponovite tehniko meta kot na video posnetku (ker doma verjetno nimate vsi vortexa, bo enako dobra žogica za tenis ali kakšna druga). Izvajajte večje število ponovitev z mesta in nato dodajte še zalet. Če imate meter, lahko dolžino tudi izmerite. Pazite, da ne bo prestopa.
  3. Naredite 3 serije sonožnih poskokov: dolžina 10 metrov, tek ritensko, nato 3 serije samo po levi nogi in še 3 serije samo po desni nogi. Na koncu ponovno 3 serije sonožnih poskokov
  4. Dobro raztegnite mišice nog:

Raztezanje meč: Pri prvi vaji za raztezanje mišic nog se postavite proti steni ali kakšni drugi opori in se z rokama naslonite nanjo. Z eno nogo naredite korak naprej, v drugi meči pa boste po nekaj sekundah vztrajanja začutili sprostitev.

Raztezanje nog v razkoraku vstran: Pri drugi vaji se postavite v razkorak, nato eno nogo nekoliko pokrčite, hkrati pa na njej ohranite težišče. V drugi nogi boste začutili rahlo bolečino, ki bo z vztrajanjem v tem položaju pojenjala. Nato enako ponovite še z drugo nogo.

Raztezanje mišic kolka: Pri naslednji vaji za raztezanje se ulezite na hrbet in oprimite koleno z rokama. Nato ga potiskajte k trupu dokler ne začutite mišic kolka. Enako ponovite tudi z drugo nogo.

Raztezanje stegenskih mišic: Pri tej vaji se postavite v razkorak naprej, nato pa se oprite na sprednjo nogo in boke potiskajte naprej. Začutili boste raztezanje stegenskih mišic.

Razteg notranjih stegenskih mišic: Pri naslednji vaji se usedite in pokrčite noge. Nato potisnite kolena navzven in z rokama objemite gležnje. Telo pritiskajte naprej in začutili boste notranje stegenske mišice.

(Skupno 76 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost