Drage učenke in učenci, spoštovani starši, spoštovane kolegice!

Šest tednov pouka na daljavo je za nami. V tem času, ko se nismo videvali v šoli smo se vsi, ki smo bili vpeti v delo na daljavo marsikaj novega naučili. Zelo hitro smo se morali prilagoditi na drugačen način dela in menim, da nam je uspelo. Seveda bi lahko marsikaj naredili bolje ali drugače, vendar smo glede na nastalo situacijo naredili vse po svojih najboljših močeh.

Po šestih tednih vidimo, da je pouk na daljavo povsem nekaj drugega kot pouk v šoli. Od učencev zahteva več samostojnega dela, razlage učiteljev so bolj skope ali jih ni, komunikacija poteka povsem drugače in še mnogo je stvari, ki so drugačne kot delo v šoli. Prav tako takšno delo zahteva veliko angažiranost staršev, še posebej pri učencih nižjih razredov, ko so starši naenkrat morali prevzeti tudi nekatere naloge učiteljev. Vsi starši pa ste imeli pomembno vlogo pri organizaciji, kako šolsko delo vpeljati v vsakodnevno življenje družine in le to organizirati drugače kot v normalnih razmerah.

Tudi strokovni delavci smo bili dobesedno vrženi v vodo in čez noč smo morali preklopiti na delo na daljavo. Uporabili smo vse svoje sposobnosti in znanje ter delo organizirali na način, ki nam je bil blizu – preko spleta. Menim, da nam je dobro uspelo. Vsak dan  smo se učili sproti in razmišljali o načinih podajanja učnih gradiv učencem. Pri pripravi gradiv smo morali upoštevati, da vsi učenci niso enaki, da nimajo vsi enakih pogojev za delo, da je v posameznih družinah več učencev, da so redke družine, ki imajo več računalnikov, da je tudi veliko staršev, ki delajo od doma in potrebujejo računalnik in svoj čas za opravljanje dela. Strokovni delavci smo pri svojem delu redno komunicirali, si izmenjevali izkušnje, učili eden drugega uporabe sodobnih tehnologij, sledili navodilom pristojnih strokovnih institucij, redno spremljali delo učencev, komunicirali z učenci in starši in počeli še mnogo stvari, da je delo potekalo dokaj normalno.

Mislim, da smo v tem času vsi, ki smo bili vpeti v delo na daljavo dobro delali in sodelovali. Seveda pa bo čas, ko bomo spet skupaj pokazal ali so naši občutki pravi. Takrat bomo videli, koliko so se učenci ob takšnem načinu dela naučili. Vendar pa tu ne smemo gledati samo na znanje, ki so ga učenci pridobili. Bolj pomembne so izkušnje, ki jih pridobivamo z življenjem v katerega nas je prisilila epidemija.

Kako naprej? Delo na daljavo se bo nadaljevalo tudi v mesec maj. Kako dolgo še, ne vemo in nimamo uradnih informacij. Kot gotovo že veste, da učenci 6. in 9. razredov letos ne bodo pisali preizkusov nacionalnega preverjanja znanja. V mesecu maju bodo učitelji začeli s pridobivanjem ocen. Zaradi epidemije in drugačnega pouka se je spremenil tudi pravilnik o ocenjevanju. Tako mora vsak učenec imeti v II. polletju vsaj eno oceno pri vsakem predmetu. Pri predmetih, ki se izvajajo samo II. polletje pa dve. Pridobivanje ocen bo poteklo na različne načine in učitelji bodo ali so že seznanili učence na kakšen način jih bodo pridobili. Prav tako se bodo učitelji individualno pogovorili z učenci, ki morajo za nazaj popravljati negativne ocene. Pridobivanje ocen na takšen način bo za vse nas nov izziv in  upam, da bomo vsi imeli pri tem čim manj težav.

Pred nami so prvomajske počitnice. Pouka na daljavo ne bo. Vsi skupaj si vzemimo čas in si odpočijmo od šolskega dela. Zaslužimo, da si vzamemo nekaj dni odmora in da se pripravimo na nove izzive, ki nam jih bosta prinesla mesec maj in junij. Zelo si želimo, da bi se čim prej videli v šoli, saj se že zelo pogrešamo. Upajmo, da se bo situacija umirila, da bomo lahko normalno zaključili šolsko leto in ga ne bo potrebno zaključiti na daljavo.

Drage učenke in učenci!

Zelo vas pogrešamo. Zelo si želimo biti z vami skupaj v šoli. Vendar je za vse nas zdravje zelo pomembno. V tednu, ki je pred vami si odpočijte od šolskega dela. Po počitnicah pričakujemo, da boste tako pridni še naprej in redno opravljali naloge, ki vam jih pripravljamo. Odpočijte si in ostanete zdravi.

Spoštovani starši!

Hvala, da ste prevzeli tudi del vloge učiteljev. Veseli me, da cenite naš trud in nam s povratnimi informacijami potrjujete, da cenite tudi naše delo. Tudi mi zelo cenimo vaše delo in vaš trud, ki zagotovo pripomogel, da bomo uspešno izpeljali izzive, ki so pred nami. Vzemite si čas za sprostitev, odpočijte si od šolskega dela in ostanite zdravi.

Spoštovane kolegice!

Pripravljanje in izvajanje pouka na daljavo ni enostavno in vzame veliko več časa, kot pouk v šoli. Zato ste bile tudi ve v tem času zelo obremenjene. Cenim vaš trud in vesel sem, da ste takšen način dela vzeli zelo resno in odgovorno. Tudi pred vami je zaslužen teden dopusta ali počitnic. Prijetno ga/jih preživite in ostanite zdravi.

Dobrna, 24. 4. 2020                                                                                                                         Ravnatelj: Marko Šteger

(Skupno 169 obiskov, današnjih obiskov 1)