VSEBINA: NAČINOVNI IN VZROČNI ODVISNIK

NAVODILO ZA DELO (17. 3. 2020):

Pozdravljeni!

Pri pouku slovenščine (jezik) smo že obravnavali različne vrste odvisnikov. Sedaj bomo nadaljevali z obravnavo novih vrst.

Kot že veste, lahko v podredno zloženi povedi določimo glavni in odvisni stavek, ki se vedno začne z določenim podrednim veznikom. Na zavihku za jezik v samostojnem delovnem zvezku (v nadaljevanju SDZ) imate preglednico, ki vam ponuja vse bistvene podatke o vrstah odvisnikov, vprašalnicah, značilnih veznikih; v zadnjem stolpcu pa imate tudi primere povedi.

  1. Najprej preglejte preglednico in ponovite bistveno o že obravnavanih odvisnikih (osebkov, predmetni, časovni in krajevni).
  2. V razlagalnem okvirčku na str. 61 v SDZ si preberite o načinovnem odvisniku, v zvezek za jezik napišite naslov Načinovni odvisnik in prepišite primer povedi iz razlagalnega okvirčka ali iz preglednice na zavihku.
  3. V povedi obkrožite veznik, podčrtajte glavni stavek, vprašajte se po odvisniku in pod njega napišite vrsto (podobno analizo smo že delali pri že obravnavanih odvisnikih – glejte zvezek za jezik).
  4. In sedaj vse zgoraj navedeno na enak način napravite še za vzročni odvisnik. Razlagalni okvirček je na str. 63 v SDZ, značilnosti vzročnega odvisnika pa poiščite tudi na zavihku za jezik v SDZ (glejte preglednico STAVEK IN POVED).

Želim vam uspešno delo in ostanite zdravi!

(Skupno 43 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost