Lepo pozdravljeni.

Za nami je prvi teden šolanja na daljavo. Veliko vas je že poslalo nazaj izpolnjene tabele, ki sem jih poslala na maile vaših staršev. Tisti, ki tega še niste storili, naredite to prosim še danes. Vidim, da ste aktivni na razne načine. Ker znajo stvari še trajati, prosim da redno in sproti pošiljate nazaj dogovorjeno, saj je to vaše »potrdilo o prisotnosti pri uri«. Bodite aktivni, a pazite nase in se držite navodil glede varovanja zdravja. Za vsako uro športa vam bom še naprej pošiljala teorijo, kakšen video ali povezavo in navodila za uro, ki jo izvedete doma. Vse dobro, Nevenka Tratnik

Preberi teorijo: Atletika, predaja štafetne palice v teku

štafetnem teku vsako ekipo zastopajo štirje tekači, ki morajo po določeni razdalji predati štafetno palico naslednjemu tekaču v svoji ekipi, četrti pa priteče v cilj. Ključni dejavnik učinkovitosti štafetnih predaj je uskladitev prinašalca in sprejemalca v predajnem prostoru. Predajni prostor morata oba tekača čim bolje izkoristiti, tako da predata palico v čim večji hitrosti. Zahtevnost štafetnih predaj je v tem, da mora biti predaja opravljena v omejeni coni. Poleg predajnega prostora (20 m) ima tekač na voljo še 10 m prostora (cona akceleracije) za razvijanje začetne hitrosti. Zanesljiva in dobra predaja je tista, pri kateri sprejemalec preteče 20-22 m in sprejme štafetno palico v 2/3 predajnega prostora, torej med 12-15 m in to zato, ker je sprejemalec do tega mesta že razvil dovolj hitrosti – maksimalna, da ni izgube časa na račun pospeševanja in štafetna palica mora imeti čim večjo hitrost. Pomembna je tudi varnost predaje. Štart pri štafetnem teku je podoben štartu šprinterskih tekem, sprejemalci pa na predajah štartajo z visokega ali pol visokega štarta. V kolikor je predaja izvršena zunaj označenega predajnega prostora je ekipa diskvalificirana.

Pri spodnji predaji štafetne palice potuje palica od spodaj – navzgor, prinašalec torej od spodaj preda sprejemalcu navzgor palico in sicer v nasprotno roko od tiste v kateri je imel sam palico. Sprejemalec ima roko v rahlem zaročenju, dlan je obrnjena navzdol v obliki črke “V”, pogled usmerjen naprej. Ta način predaje je bolj priroden kot predaja “od zgoraj”, verjetnost padca palice je manjša, primerna je predvsem za začetnike in štafete, ki malo časa vadijo skupaj.

Poglej si spodnjo povezavo…USA Win Men’s 4x100m Gold | World Athletics Championships 2019 | Doha Moments:

https://www.youtube.com/watch?v=W6j5StdV1Ok

Zdaj pa na delo… Ker boš predajo težko vadil sam/a, se ogrej z gimnastičnimi vajami in z atletsko abecedo ter se odpravi na tek v naravi, 20 – 30 minut (tek kombiniraj s šprinti, teki v hrib, tekom ritensko, različnimi poskoki in skipingi). Na koncu ne pozabi na vaje raztezanja.

Uspešno vadbo ti želim.

(Skupno 276 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost